Endüstri çalışanları yangınlara karşı etkili koruma için vücutlarını mümkün olduğunca aleve dayanıklı (FR) giysilerle kapatmalıdır.Bunun için sıcak ve nemli iklimlerde sıcakta çalışırken uzun pantolon ve uzun kolluklar giyilmesi gerekir.Doğal olarak çalışanlar koruyucu giysi seçerken ve giyerken olası ısı stresi konusunda endişe duyabilirler.
Isı stresine katkıda bulunan faktörler
Isı stresine katkıda bulunan üç faktör:sıcaklık, nem ve rüzgar gibi dış koşullar, tulumların türü ve ağırlığı, aktivite türü ve seviyesi.
Tüm fiziksel aktiviteler vücudumuzun ısı üretmesine neden olur.Vücudun uygun sıcaklığı koruyabilmesi için bu ısı ciltten ve giysilerden atılmalı veya dağıtılmalıdır.Vücut aşırı ısıyı atamazsa ısı stresi oluşabilir.
Isı vücudumuzdan iki ana yolla atılır:
• Kuru ısı transferi
Ortam sıcaklığı cildimizin sıcaklığından daha düşük olduğunda gerçekleşir.İç vücut sıcaklığımız 32°C'den yüksek olduğundan çoğunlukla kuru ısı transferi gerçekleşir.
• Buharlaşmalı ısı transferi
Terleme ve terin buharlaşmasıdır.Terleme cilt yüzeyinde bir nem tabakası bırakır.Bu su buharlaşarak vücudu soğutur.Vücudun aktivitelerle oluşturduğu ısı ile kuru ve buharlaşmalı ısı transferi yoluyla kaybettiği ısı arasındaki denge ne kadar sıcak veya soğuk hissettiğimizi belirler.
Kumaşın ağırlığı, türünden daha önemlidir
Tulumu giyenlerin ısı stresinden etkilenip etkilenmediğini kumaşın türünden çok ağırlığı belirler.Aleve dayanıklı giysi üreticileri kumaş ağırlığını genellikle metre kare başına gram (gr/m2) cinsinden belirler.
Tulumlarda yaygın olarak kullanılan bazı alev geciktiricili (FRT) pamuklu kumaşların ağırlığı 215 gr/m2' iken en hafif alev geciktiricili pamuklu kumaşlı tulumlar bile ağırlığı 165 gr/m2 olan kumaşlardan yapılır.
Buna karşın DuPont™ Nomex® elyaftan ve DuPont™ Protera® kumaştan yapılan tulumlar çok hafiftir.Her gramında en yüksek koruma seviyesinde mümkün olan en düşük ağırlığı sağlarlar.(Alev geciktiricili pamuklu tulumlar genellikle 450 gram ağırlığında veya Nomex® kullanılarak üretilen tulumlardan daha ağırdır.)106 gr/m2 ağırlığındaki Nomex® IIIA kullanılarak üretilen bir tulum yalnızca 600 gram olabilir.
Hava geçirgenliği en önemli özelliktir
Hava geçirgenliği bir kumaşın hava geçişine izin verme kabiliyetidir.Çoğu alev geciktiricili ürün alev geciktiricili bir malzemeyle işlendiğinden veya kaplandığından ağır olmasının yanı sıra düşük hava geçirgenliğine sahiptir.Buna karşın Nomex® ve Protera® kullanılarak üretilen tulumlar, alev geciktiricili kumaşlara göre iki kat daha fazla hava geçirgenliği sağlar.
Nem yönetimi ve termal konfor
Dikkate alınacak son faktör nem yönetimidir.Vücudun kuru ısı transferinden buharlaşmalı ısı transferine geçmesinin ardından bir tulumun nemi vücuttan emerek buharlaşmasına yardımcı olma kabiliyeti kullanıcının algıladığı konforu etkileyen önemli bir faktördür.Nomex® ve Protera® kullanılarak üretilen tulumlar nemi etkili bir şekilde emebilir.
Sonuç
Isı stresine ısı, nem ve aktivite seviyesi gibi birçok faktör katkıda bulunduğundan hiçbir tulum %100 konfor sağlayamaz.Ancak uygun aleve dayanıklı giysilerinin seçilmesi kullanıcı konforunu yönetmeye yardımcı olarak kullanıcıların ısı stresine neden olan faktörlerden kaçınmalarını sağlayabilir.
Nomex® elyaf ve Protera® kumaş kullanılarak üretilen kumaşın doğal alev direncinin yanı sıra daha hafif olması, artırılmış hava geçirgenliği ve gelişmiş nem yönetimi sayesinde ısı stresini azaltmaya yardımcı olarak tulumun konforunu artırır.